PERSPEKTIVEstudio

Blog

Arhitectura, Amenajari Interioare, Autorizatie de Construire

Este rentabila constructia unui zgarie-nori?

                                Kingdome Tower/Adrian Smith+Gordon Gill Architecture

                                Kingdome Tower/Adrian Smith+Gordon Gill Architecture

Creșterea populației împreună cu dezvoltarea continuă a centrelor urbane presupune constructia unor cladiri din ce in ce mai inalte. Odata cu proiectul "One World Trade Centre" New York, din luna mai a acestui an, concurența la nivel mondial pentru a construi turnuri cu inaltimi foarte mari pare a nu se opri, în special în China și Emiratele Arabe Unite. Întrebarea de pe buzele multor oameni, este cat la suta din spatiul acestor clădiri colosale este spațiu utilizabil real?

Consiliul pentru cladiri inalte si habitatului urban (CTBUH), care a denumit recent "Cele mai bune constructii inalte, 2013", a publicat un articol in care aborda conceptul de "Vanity Height', sau distanța dintre cel mai înalt etaj ocupat al unui zgârie-nori și inaltimea maxima. Rezultatele demonstreaza ca multe super-zgârie-nori au rate surprinzător de dezavantajoase între spațiul" locuit" și cel "nelocuit".

CTBUH definește o clădire ca "supertall" în cazul în care înălțimea sa pana la "varf ", este de peste 300m (984ft) cum ar fi, Empire State Building care este măsurată la 373m (1224ft), în timp ce clădiri, precum Dubai, Burj Khalifa, care este evaluat la 828m (2717ft), este lider mondial în epoca de "Megatall". Potrivit CTBUH, din iulie 2013, există doar 73 supertall și 2 clădiri megatall existente.

Două cel mai inalte cladiri din Dubai, ofera statistici interesante. "Vanity height" pentru Burj Khalifa este de 244m, inaltime in care s-ar incadra cam 11  zgarie-nori din Europa. Burj Al-Arab, pe de altă parte, are "cea mai mare rata de ne-ocupare a oricărei clădiri supertall" cu 124m (39%) din înălțimea sa 321m totală,  spațiu neocupat mai sus de ultimul etaj. Înălțimea medie a spatiului neutilizat în Emiratele Arabe Unite este de 19%, ceea ce face națiunea cu cel mai mare procent de spatiu neutilizat pentru clădirile supertall. În SUA, Bank of America Tower din New York are o înălțime ocupată de 235 de metri, lăsând 131m (sau 36%) spatiu neutilizat.  CTBUH prezice că o dată ce One World Trade Centre este completă în 2014, New York City va fi orasul cu trei cladiri din top zece cu cel mai mare procent de spatiu neutilizat.

Deși asteptam inca o clădire care va lovit inaltimea de 1000m, Emporis au facut o listă cu top zece cele mai inalte cladiri zgarie-nori în prezent în construcție. Trei dintre cele mai înalte din colecție sunt construite în China, în timp ce alte două (inclusiv Turnul Regatului, care se presupune ca va atinge ținta de 1000m, iar ceasul Mekka Royal Tower) sunt în Arabia Saudită. Dacă indicatorii "Vanity Height" vor crește la fel, pentru clădiriile foarte inalte din intreaga lume, atunci acesta ramane un subiect ce merita urmarit.

Intregul articol publicat de CTBUH il puteti citi aici.

                                    Shanghai Tower/Gensler. Image © David Astorga

                                    Shanghai Tower/Gensler. Image © David Astorga

    

arh. Laurentiu Lazar

laurentiu lazarComment