PERSPEKTIVEstudio

Blog

Arhitectura, Amenajari Interioare, Autorizatie de Construire

Palatul Victoria, Duiliu Marcu

"Dedicăm articolul săptămânii unui proiect istoric: Palatul Victoria, inițial sediul Ministerului Afacerilor Străine, iar din 1990 sediul Guvernului. Îl prezentăm așa cum a fost publicat în monografia lui Duiliu Marcu „Architecture.1930-1940”, apărută la București, în 1946.

Textule în franceză și începe cu planul urbanistic din 1939 al pieții, realizat tot de Duiliu Marcu. O parte din acest plan avea să fie dusă la capăt, în mod ironic, de către regimulCeaușescu, printr-un bloc în arc de cerc între strada Buzești și Calea Victoriei,  un fragment maiscurt dar mult mai înalt decât„Ministerul Aerului și Marinei (sau alt edificu public)” propus în 1937.

Articolul continuă cu descrierea pe larg a soluției, însoțită de planuri și fotografii, inclusiv cu panourile decorative ale sculptorului Mac Constantinescu, azi dispărute. Lista materialelor și a echipamentelor este impresionantă: marmură de tot felul, lemn prețios, dar și aer condiționat, avertizări de incendiu sau uscătoare de mâini automate în băi .  

Clădirea era în execuție în timpul celui de-alDoilea Război Mondialși a fost grav avariată de bombardamente." (Revista Zeppelin)

Mai multe...

https://www.perspektivestudio.ro/

laurentiu lazarComment